BIJVERDIENEN BIJSTAND 2023

Wanneer je werkt naast je bijstandsuitkering dan kun je recht hebben op inkomstenvrijlating. Je mag dan een deel van je inkomsten uit werkzaamheden houden. De regeling is bedoeld voor mensen met een IOAW, IOAZ of bijstandsuitkering. Het is een extra stimulans om werkervaring op te doen, geld te verdienen en het vergroot je kans op fulltime werk. De participatiewet kent 3 soorten inkomstenvrijlating.

BIJVERDIENEN BIJSTAND 2022​

hoeveel mag je bijverdienen met een uitkering?

Hoe hoog is de inkomstenvrijlating 2022?

Hoe hoog is de inkomstenvrijlating 2023

Het maximum bedrag dat je mag houden is € 246,- per maand! Als de sociale dienst beslist dat je werk bijdraagt aan arbeidsinschakeling mag je 25% van je inkomsten houden. Dus als je € 100,- hebt verdiend wordt er maar € 75,- in mindering gebracht op je bijstandsuitkering. Je kunt maximaal 6 maanden inkomstenvrijlating ontvangen. Deze zes maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Dus als je 3 maanden werkt en daarna 2 maanden geen werkt hebt dan kun je zodra je weer werkt nog drie maanden inkomstenvrijlating ontvangen. Bron: wetten.overheid.nl .

nummer 2

Hoe hoog is de inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders 2023

Het maximum bedrag aan inkomstenvrijlating is € 153,38 per maand! Deze inkomstenvrijlating is speciaal bedoeld voor alleenstaande ouders. Nadat de eerste vrijlating van zes maanden is gestopt mag de alleenstaande ouder nog 30 maanden 12,5% van het inkomen houden. 

nummer 3

Hoe hoog is de inkomstenvrijlating met een medische urenbeperking 2023

Je ontvangt maximaal € 155,56 per maand als je een medische urenbeperking hebt en een Participatiewet uitkering ontvangt! Deze inkomstenvrijlating is speciaal bedoeld voor mensen met een medische urenbeperking. Als je door medische beperkingen niet fulltime kunt werken mag je na de basis inkomensvrijlating van zes maanden, 15% van het inkomen houden. Deze vrijlating geldt zolang je medisch beperkt bent dus als je beter wordt stopt de inkomstenvrijlating. 

Hoe kun je Inkomstenvrijlating aanvragen?

Inkomstenvrijlating kun je aanvragen door een e-mail te sturen naar de gemeente of de sociale dienst. In je e-mail staat dat je inkomstenvrijlating wilt ontvangen omdat je parttime werk hebt gevonden. Vraag het direct aan want inkomstenvrijlating moet namelijk vooraf of bij de start van je werkzaamheden worden aangevraagd (bron: rechtspraak.nl.) Je ontvangt dan een schriftelijke beslissing op je aanvraag.

Hoe kun je Inkomstenvrijlating aanvragen?​

Bronnen

Beroep aantekenen bij de rechbank

CENTRALE RAAD VAN BEROEP: De vraag of de vrijlating van de inkomsten uit arbeid bijdraagt aan zijn arbeidsinschakeling vergt een individuele beoordeling die vooraf of bij aanvang van de werkzaamheden plaatsvindt. Bron: rechtspraak.nl

PARTICIPATIEWET inkomstenvrijlating basis: Niet tot de middelen van de belanghebbende worden gerekend: inkomsten uit arbeid tot 25 procent van deze inkomsten, met een maximum van € 217,00 per maand. Bron: wetten.overheid.nl – artikel 31 tweede lid onder n

PARTICIPATIEWET: alleenstaande ouder: Niet tot de middelen van de belanghebbende worden gerekend: inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder tot 12,5 procent van deze inkomsten, met een maximum van € 135,49 per maand. Bron: artikel 31 tweede lid onder r.

PARTICIPATIEWET inkomstenvrijlating medisch: Niet tot de middelen van de belanghebbende worden gerekend: inkomsten uit arbeid van een persoon die medisch urenbeperkt is tot 15 procent van deze inkomsten uit arbeid, met een maximum van € 137,42 per maand. Bron: wetten.overheid.nl artikel 31 tweede lid onder y