Parttime werk aanvullende bijstand

Een cliënt van Buro Bezwaar en Beroep heeft een nul uren contract. De inkomsten verschillen iedere maand en er is aanvullende bijstand nodig. De sociale dienst betaald maandelijks te weinig bijstand omdat ze de inkomsten te hoog schatten. De sociale dienst zegt: “We willen op die manier voorkomen dat de cliënt achteraf teveel uitbetaalde bijstand moet terugbetalen”. Buro Bezwaar en Beroep gaat in bezwaar en wijst op de wetsartikelen die deze handelswijze verbieden. De gemeente is het er niet mee eens en het bezwaarschrift wordt ongegrond verklaard.

in beroep gaan en naar de rechter stappenEr wordt beroep aangetekend bij de rechtbank en er volgt uitspraak. De rechter is het tot onze grote verbazing eens met de gemeente en het beroep wordt ongegrond verklaard. Er wordt direct hoger beroep aangetekend en de zaak wordt door een meervoudige kamer behandeld. Er kijken dan drie rechters opnieuw naar de zaak.

De Centrale Raad van Beroep vernietigd de uitspraak van de rechter en verklaard het beroep gegrond. De handelswijze van de gemeente is wel degelijk in strijd met de wet. De zaak is gewonnen!

Parttime werk aanvullende bijstand
ik wil in bezwaar gaan tegen de gemeente

uitkeringsspecificatie participatiewet

Wist je trouwens dat een uitkeringsspecificatie ook een besluit is. Als de uitkeringsspecificatie niet klopt kan daar binnen zes weken bezwaar tegen worden aangetekend. Dus als je te weinig bijstand ontvangt neem dan contact op met Buro Bezwaar en Beroep en we helpen je graag. We geven je na iedere gewonnen zaak een extra vergoeding van € 50,-.

Bijstand en werken - verrekening

Stel je hebt een vast contract voor 10 uur in de week en verdiend iedere maand € 400,- netto. In totaal wordt dan € 400,- (plus 8% vakantiegeld ingehouden) op je uitkering. Je ontvangt dan in totaal een inkomen op bijstandsniveau.

Wanneer je een nul uren contract hebt weet je niet van tevoren hoeveel je maandelijks verdient. Dus wanneer je op 25 mei je uitkering ontvangt maar ook werkt vanaf 25 mei t/m 31 mei, dan ontvang je in de maand mei dus teveel bijstand. De sociale dienst mag wat je teveel hebt ontvangen verrekenen met de bijstand die je in juni ontvangt. Dat mag ook als het om een bedrag van bijvoorbeeld € 500,- gaat. Dit staat in de participatiewet.

bijstand en werken

€ 215,- inkomenstoeslag

€ 215,- EXTRA BIJSTAND ONTVANGEN

Wanneer je naast je uitkering werkt kun je recht hebben op inkomenstoeslag. Dat staat in de Participatiewet. Als het college oordeelt dat je werk bijdraagt aan arbeidsinschakeling mag je 25% van je inkomsten houden. Dus als je € 100,- verdiend wordt er maar € 75,- in mindering gebracht op je bijstandsuitkering. Het maximum bedrag dat je mag houden is € 215,- per maand. De regeling duurt in totaal maximaal 6 maanden.

automonteur mag bijverdienen in de bijstand