man leeft op de straat en zoekt hulp om weer een stabiel leven op te bouwen
bijstandsuitkering hoogte inrichting 2020​
Dakloosheid samen met Buro Bezwaar en Beroep oplossen
ik heb geen vaste verblijfplaats
ik heb geen geld om eten te kopen

Een briefadres aanvragen / postadres aanvragen​

Ben je dakloos of zwerf je van adres naar adres? Wanneer je niet langer dan 2/3 van de tijd op een woonadres verblijft kun je een briefadres aanvragen. Een briefadres vraag je aan in de centrumgemeente waar je het meeste verblijft. Met het briefadres kun je weer post ontvangen van instanties en bijvoorbeeld van de gemeente als je een bijstandsuitkering aanvraagt. Neem contact op met de centrumgemeente om het briefadres aan te vragen. Stuurt de gemeente je door naar een andere organisatie en wordt je vervolgens weer doorgestuurd? Vraag dan om een bevestiging per mail en stuur deze door naar Buro Bezwaar en Beroep. Wil de medewerker geen mail sturen? Vraag dan om de naam van de medewerker en schrijf het tijdstip van je gesprek op.

De volgende centrumgemeenten behandelen briefadres aanvragen: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda,
Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Helmond, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Nissewaard, Oss, Purmerend, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Venlo, Vlaardingen, Vlissingen, Zaanstad, Zwolle. bron: regioatlas.nl

 

Buro Bezwaar en Beroep - succesvol bezwaar aantekenen
Daklozen briefadres bij familielid of vriend (in)​

Een briefadres bij familielid of vriend (in)​

Het is ook mogelijk om je in te schrijven bij een familielid of vriend (in) voor het ontvangen van post. Je staat daar dan alleen ingeschreven voor het ontvangen van post. Het heeft geen invloed op de toeslagen die de hoofdbewoner ontvangt en er kan ook geen beslag worden gelegd op goederen van de hoofdbewoner als jij schulden hebt. Het is puur bedoeld voor het ontvangen van poststukken. De hoofdbewoner kan het verzoek tot inschrijving bij de gemeente indienen. Afhankelijk van de gemeente kan dit digitaal of fysiek op het gemeentehuis. De gemeente laat schriftelijk weten of het verzoek wordt toegewezen. Wanneer het verzoek is toegewezen sta je in het bevolkingsregister ingeschreven met een officieel briefadres. De regels met betrekking tot het bevolkingsregister staan in de wet Basisregistratie Personen (afgekort: BRP).

wel een woonplek maar geen inschrijfadres ​

Woon je op een camping, in een hotel of in een vakantiehuis waar inschrijven niet mogelijk is? Je kunt bij de gemeente dan ook een briefadres aanvragen.

Heb je wel een vast woonadres maar geeft de hoofdbewoner geen toestemming om je op het adres in te schrijven. Je bent dan volgens de wet niet dak of thuisloos en voldoet niet aan de standaard voorwaarden voor het ontvangen van een briefadres. Neem in dat geval contact op met de gemeente waar je verblijft en vraag of maatwerk kan worden geleverd. Er zijn ook gemeenten die standaard een uitzondering maken voor mensen die zich niet mogen inschrijven op het adres van de hoofdbewoner omdat ze schulden hebben. Je kunt in dat geval wel een briefadres ontvangen als je meewerkt aan een schuldhulpverleningstraject. Zodra je schulden zijn afgelost vervalt het recht op het briefadres.

 

wel een woonplek maar geen inschrijfadres ​
ik wil in bezwaar gaan tegen de gemeente

INVULLEN AANVRAAGFORMULIER ​

Veel centrumgemeenten vragen je tijdens de aanvraag waar je de aankomende periode verblijft. Voor dak- en thuislozen met een onstabiel bestaan is dat een behoorlijk lastige vraag want vaak ben je al blij als je weet waar je vanavond kunt slapen. Je kunt dus niet zeker weten bij wie of waar je de aankomende periode mag slapen maar toch is het belangrijk deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je aangeeft welke slaapplekken je het meest gebruikt kan de gemeente beoordelen of je recht hebt op een briefadres. Vul je niets in dan is de kans heel groot dat je geen postadres ontvangt.

NIET Verplicht slapen in de nachtopvang​

Sommige centrumgemeenten weigeren dak en thuislozen een uitkering als ze niet willen slapen in de nachtopvang.  Deze verplichting is 100% in strijd met de Participatiewet. Neem contact op met Buro Bezwaar en Beroep zodat deze verplichting vervalt.

Daklozen - niet verplicht slapen in de nachtopvang​ 3
Een daklozenuitkering aanvragen als de gemeente tegenwerkt​​

Een daklozenuitkering AANVRAGEN als de gemeente tegenwerkt

Wil je een ook daklozenuitkering aanvragen maar de gemeente weigert een aanvraagformulier te verstrekken? Het komt helaas regelmatig voor dat daklozen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Wat je kunt doen om je aanvraag in te dienen als de gemeente tegenwerkt staat op deze pagina: een daklozenuitkering aanvragen als de gemeente tegenwerkt.

TIP

Bijzondere bijstand als dakloze
Je ontvangt als dakloze minder bijstand omdat je geen woonlasten hebt. Daar staat tegenover dat je bijzondere bijstand kunt aanvragen voor bijvoorbeeld de verblijfkosten op een camping maar ook bijvoorbeeld de kosten voor een speciale slaapzak tegen de kou is een bijzondere uitgaven. Buro Bezwaar en Beroep helpt je met het indienen van de aanvraag.
bijzondere bijstand - geld voor de eerste maand huur en borg

geld voor de eerste maand huur en borg​

Als je dakloos bent heb je meestal niet genoeg geld voor de eerste maand huur en de borg. Dit kun je oplossen door bijzondere bijstand aan te vragen. De gemeente wil wel een bewijs ontvangen dat je de kamer mag huren en vanaf wanneer. Sommige kamerverhuurders willen best extra moeite doen om je uit de brand te helpen. Je vraagt de kamerverhuurder of je de kamer alvast mag huren zodat je bijzondere bijstand kunt aanvragen voor de eerste maand huur en de borg. Bij de sociale dienst vraag je bijzondere bijstand aan en je vraagt de sociale dienst om de huur en de borg rechtstreeks over te maken aan de verhuurder. Dit geeft de verhuurder de zekerheid dat de toegekende bijzondere bijstand voor de huur rechtstreeks aan hem wordt betaald. Zo kun je een einde maken aan je dakloosheid en je leven verder opbouwen.

Je kunt de verhuurder ook uitleggen wat je situatie is en vragen om een contract te maken dat over twee weken ingaat. Bij de sociale dienst kan je dan het contract inleveren en de bijzondere bijstand aanvragen. Neem contact op met Buro Bezwaar en Beroep als je vragen hebt of als de gemeente niet meewerkt.

TIP

Sociale diensten en collega’s zeggen massaal dat je geen recht hebt op een bijstandsuitkering wanneer je als dakloze geen briefadres hebt. Om deze reden worden uitkeringen afgewezen of kun je zelfs helemaal geen uitkering aanvragen. Deze zienswijze van gemeenten en collega’s klopt niet! De sociale dienst moet beoordelen of je feitelijke (woon) situatie recht geeft op een bijstandsuitkering. Als dat het geval is moet de bijstand worden toegekend.

De gemeente mag je wel een briefadres aanbieden maar de sociale dienst mag je dus geen bijstand weigeren omdat je geen briefadres hebt!!! Neem contact op met Buro Bezwaar en Beroep als je hiermee te maken hebt.